perjantai 1. maaliskuuta 2013

Rapea mysli


Halusin tehdä hyvää mysliä biodynaamisesta kaurasta, jota tilaamme muiden biodynaamisten tuotteiden muassa tyttären päiväkodin kautta.

Aloitin liottamalla kaurahiutaleita vedessä, sitten valutin sen ja levitin pellille ja lykkäsin 75-asteiseen kiertoilmauuniin kuivumaan. Dekstrinointi tekee viljan ravintoaineet ihmisen elimistölle helpommaksi hyödyntää. Myös pähkinät ja mantelit voi käsitellä näin. Amerikanvierailuillani olen kohdannut myös paljon leipätuotteita joiden vilja on suorastaan idätetty. Se on hyvin kiinnostavaa,  nimittäin viljatuotteiden terveellisyys hiukan arveluttaa. Tosin kaura on viljoistamme se, jonka voi syödä raakanakin. Sekoittelin kaurapellillistä n. vartin välein, useamman tunnin, pidin uuninluukkua välillä raollaankin. Loppuvaiheessa murskasin puolukkanuijalla liian suuret kaurapaakut pienemmiksi ja sekoitin niihin kookosöljyä, vaahterasiirappia (koska hunajaa ei kaapista löytynyt) ja ripauksen suolaa, sekä auringinkukansiemeniä ja kaikki kotoa löytyvät pähkinät rouhittuina. Sitten nostin uunin lämpötilan 125:een ja paahdoin vielä vaaleanruskeaksi. Jäähdytin ja lisäsin rusinoita. Lopputulos on todella rapea eikä yhtään liian makea! Ensi kerralla kaksi pellillistä kerralla ja enemmän pähkinöitä.

Suunnilleen näillä mitoilla:

1 litra kaurahiutaleita
1,5dl auringonkukansiemeniä
1 dl erilaisia pähkinöitä
1dl rusinoita
2 rkl kookosöljyä
2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
1/2 tl suolaa





5 kommenttia:

  1. Oi, tätä pitää ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Ja sä voit syödä tätä! Hmm, riisimaidolla?

    VastaaPoista
  3. Sellasenaan! :) Kaura- tai riisimaidolla tietty kans, mut en oikein tykkää niiden mausta...

    VastaaPoista
  4. Ja kyllä jollain mehullakin tai mehukeitolla jopa.

    VastaaPoista