sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Tomaatin kadonnutta makua etsimässä


Olen ollut tosi harmissani, kun hyvänmakuisia tomaatteja ei meinaa saada mistään. Luin taannoin artikkelin, jota en nyt harmikseni löydä, jossa kerrottiin (suunnilleen), että kasvihuonetomaatin maku on pilattu jo sata vuotta sitten jalostamalla tomaatit pyöreiksi, punaisiksi ja kuljetusta kestäviksi. Alkuperäinen tomaatti on kuulemma makea, vähän vihertäväkin ja vaikka minkä muotoinen. Tästä tiedosta ja vetisistä ja mauttomista tomaateista suivaantuneena olen suosinut lähinnä kirsikkatomaatteja, kun ne on yleensä mukavan kirpeitä. Talvella jätän tomaatit melkein kokonaan ostamatta. Nyt tomaattihampaan kolotus äityi sen verran pahaksi, että hiilijalanjälkeä murehtimatta ostin mieli varovaisen toiveikkaana kokeiluun italialaisia, kurpitsan muotoisia, punavihreitä epäluomutomaatteja. Toiveeni täyttyi, sillä näiden hurmaavan näköisten kurpitsatomaattien maku on aivan fantastinen! Voi mikä herkku! Huono juttu on nyt se etten pysty enää vilkaisemaan tavalliseen tomaattiin päinkään. Epätoivoissani suunnittelen tomaattitarhaa kesäksi (juu niin varmaan) ja haaveilen teemamatkasta tomaatin alkulähteille vaikkapa Italiaan tai Kreikkaan. Sitä ennen haen ehkä vähän lisää näitä hypermarketin hyllyltä.


1 kommentti:

  1. Hyvä tietää mitä nyt kannattaa marketista hamuilla, samojen makuongelmien kanssa kun talven olen painiskellut. Tomaatti on niin ihana kun se on hjyvä.

    VastaaPoista