maanantai 29. huhtikuuta 2013

Niittymekkonen


Tämän applikaation aloitin jo talvella, kun oli niin ikävä kesää, työnimellä kesänodotusmekko. Siitä tulikin vappumekko! Muistaakseni piti googlata niittykukkia, kun en tahtonut muistaa että mitä niitä nyt oli, vaikka ihan tuttuja ovat. Olen jo pitkään elätellyt suunnitelmaa jonkun maiseman applikoimisesta ja olipa se mukavaa, mutta hirveän työlästä! Varsinkin kun ei muista tehdä kaikkea kerralla ja unohtaa välillä mitä onkaan suunnitellut alunperin. Turkoosi kangas on jotain 90-luvulla kaappiin hautautunutta paksua trikoota, applikointipalat joustofroteeta, trikoota ja velouria tilkkukopasta. Pörriäisen siivet on läpinäkyvää verhokangasta, nähtävöksi jää kuinka se kestää pesuja ja käyttöä. Kaavaa en muista, koska palat on leikattu niin kauan sitten. Helmarimpsua mekko selvästi kaipasi, joten sellaisen lisäsin.














Salaattiaika!


Talvella ei huvita ostella kaukaa tuotuja tai sähkövalossa kasvaneita ravinneköyhiä ja mauttomia rehuja.  Talvi meneekin porkkanaa puriessa. Meillä kuluu useampi kilo biodynaamista porkkanaa viikossa ja talvella sitä syödään joka päivä, raakana, tikkuna, raasteena, paahdettuna, haudutettuna ja lettuna. Nyt syksyn porkkanasato on syöty, joten siirrymme kernaasti salaatteihin. Tämä salaatti koottiin erilaisista vihreistä salaateista, avokadosta, marinoiduista herkkusienistä, viinirypäleistä, vuohenjuustosta ja pinjansiemenistä.

Perusohje marinoiduille herkkusienille:

400g tuoreita herkkusieniä
n. 1/2 dl hyvää öljyä, esim oliivi
loraus jotain makeaa, esim hunajaa tai makeaa chilikastiketta
suolaa tai soijakastiketta
valkosipulia maun mukaan
1-2tl balsamiviinietikkaa tai sitruunamehua
lisäksi tuoreyrttejä, aurinkokuivattua tomaattia, chiliä, mitä vain omaan suuhun sopivaa!

Paloittele herkkusienet ja sekoita ne ja marinadin ainekset tiiviiseen, kannelliseen rasiaan. Sulje rasia ja ravista kunnolla. Sienet voi marinoitua jääkaapissa ennen tarjoilua, mutta se ei ole välttämätöntä.



sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Pussukka

Blogilla on ollut paha kevätväsymys! Ompelunurkkaa kohtasi ensin sekamelska ja sitten kevätsiivouspuuska ja itse ompelua on ollut vähemmän. Ehkä teen jonkun postauksen uudistuneesta nurkasta kun se on valmiimpi.

Eilisille 12-vuotissynttäreille ompelin kuitenkin pienen pussukan, sankarin lempiväreistä tietenkin.



sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Lippis, koska kohta sitä voi jo pitää


Löysin joskus kirpparilta ihanan lippahatun tytölleni, mutta se jäi pian pieneksi. Suunnittelin pitkään hatuntekoa, koska uutta, yhtä kivaa hattua ei tullut vastaan. Vaati kyllä rohkeutta ryhtyä hattuhommiin, kun ei ollut edes valmista kaavaa. Pilalliset projektit on niin masentavia. Materiaalina tässä oli miehen revenneet samettihousut, joten ei onneksi tarvinnut murehtia jonkun kalliin kankaan tuhoutumista. Aikamoista väkertämistähän tuo oli, mutta nyt on hatun kaavakin tehtynä ja mikä parasta, tytöllä on lippahattu, josta hän omien sanojensa mukaan "tykkää ihan hirveästi". Sitten hän sanoi kyllä, että "tämä ei ole valmis, tähän piti tulla kimalletta"...


Näin kävi housuille, mutta hyvää kangasta jäi vielä runsaasti


Kukka on tehty tilkkulaatikon antimista


Hatun vuori on puoliksi entistä lakanaa, puoliksi entistä omaa lempihamettani



torstai 4. huhtikuuta 2013

Keittopäivän keitto linsseistä


Tämä on yksi suosikkini kevyistä, helpoista ja huokeista arkiruuista ja maistuu muillekin perheenjäsenille onneksi. Ainekset löytyvät kotoa useimmiten, joten sopii myös maanantaikeitoksi. Ohjeesta riittää 6 nälkäiselle, sanoisin. Söimme tämän tyyppistä keittoa niinikään Amerikanreissullamme ja kehitin siitä tämän version. Hyvää varsiselleriä ei ole aina saatavilla, mutta jos on, niin suosittelen!

Linssikeitto

2rkl (kookos)öljyä
sipuli silputtuna
valkosipulinkynsi - 2
2-3 tomaattia tai tomaattimurskaa puolisen purkkia
porkkanaa ja muita keittovihanneksia
3dl vihreitä linssejä
14dl vettä
1tl juustokuminaa
1tl paprikajauhetta
laakerinlehti
lipstikkaa
2-3 pilkottua sellerinvartta
yrttimausteita


Liota linssejä esivalmistelujen ajan. Liotus ei ole välttämätöntä, mutta se lyhentää kypsennysaikaa ja tekee linsseistä helpommin sulavia. Kuullota sipuleita, juustokuminaa & paprikaa öljyssä hetkinen. Lisää tomaatit/murska, sekä kohta vesi, laakerinlehti ja lipstikka. Kun vesi kiehuu, lisää porkkanat ja sen semmoiset sopiviksi kuutioituina. Lisää myös linssit ja varsiselleri. Keitä kunnes linssit ovat kypsiä, ainakin 20min. Mausta suolalla ja lopuksi vielä yrteillä, kuten rosmariinilla, timjamilla ja mintulla, sekä lorauksella balsamiviinietikkaa. Suolaa maun mukaan.


maanantai 1. huhtikuuta 2013

Takautuva vaippapostaus


Ensimmäinen vauvani käytti kestovaippoja päivisin yksivuotiaaksi asti. Silloin ompelin niitä bambutrikoosta ja pulista, sisäpuoli oli coolmaxia. Toinen vauva alkoi toden teolla kestovaippailemaan yksivuotiaana, mutta siskoltapa ei ollutkaan jäänyt niitä isompia vaippoja, joten ompelin puolitoistavuotiaalle vielä uusia vaippoja 7kpl. Niistä tulikin tosi hienoja ja mukavia, kun tein sisäpuolen babyfleecestä. Nämä ovat siis taskuvaippoja tarrakiinnityksellä, taskuun käärimme harson ja lisäimupötkön.