sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Tomaatin kadonnutta makua etsimässä


Olen ollut tosi harmissani, kun hyvänmakuisia tomaatteja ei meinaa saada mistään. Luin taannoin artikkelin, jota en nyt harmikseni löydä, jossa kerrottiin (suunnilleen), että kasvihuonetomaatin maku on pilattu jo sata vuotta sitten jalostamalla tomaatit pyöreiksi, punaisiksi ja kuljetusta kestäviksi. Alkuperäinen tomaatti on kuulemma makea, vähän vihertäväkin ja vaikka minkä muotoinen. Tästä tiedosta ja vetisistä ja mauttomista tomaateista suivaantuneena olen suosinut lähinnä kirsikkatomaatteja, kun ne on yleensä mukavan kirpeitä. Talvella jätän tomaatit melkein kokonaan ostamatta. Nyt tomaattihampaan kolotus äityi sen verran pahaksi, että hiilijalanjälkeä murehtimatta ostin mieli varovaisen toiveikkaana kokeiluun italialaisia, kurpitsan muotoisia, punavihreitä epäluomutomaatteja. Toiveeni täyttyi, sillä näiden hurmaavan näköisten kurpitsatomaattien maku on aivan fantastinen! Voi mikä herkku! Huono juttu on nyt se etten pysty enää vilkaisemaan tavalliseen tomaattiin päinkään. Epätoivoissani suunnittelen tomaattitarhaa kesäksi (juu niin varmaan) ja haaveilen teemamatkasta tomaatin alkulähteille vaikkapa Italiaan tai Kreikkaan. Sitä ennen haen ehkä vähän lisää näitä hypermarketin hyllyltä.


Pääsiäisleivontaa III


Vielä yksi makea postaus ja sitten blogi joutaa herkkutauolle. Aiemmin kuvasin jo tämän  kakun, mutta ohje vaati hiomista. Nyt tein pääsiäisvierailulle tuliaisiksi lime-valkosuklaa-juustokakun ja sainkin koostumuksen julkaisukuntoon, vaikken edelleenkään sitä liivatetta käytä. Tämä kakku on superhelppo tehdä, edes uunia ei tarvita, eikä myöskään vatkausta.

Täytteen ainekset:

n. 200g valkosuklaata
purkki maitorahkaa
purkki Mascarponejuustoa
limen kuori raastettuna
(liivatetta, jos haluaa selkeästi hyytyneen olomuodon)

Laita valkosuklaa paloiteltuna vesihauteeseen sulamaan, esim kannellisessa muovirasiassa. Valmista keksipohja vaikkapa tällä ohjeella. Itse teen keksipohjan Digestivekekseistä näppituntumalla ja käytän vähemmän voita ja pari tippaa vettä. Sekoita kulhossa yhteen raastettu kuori, juusto ja rahka, notkista tarvittaessa kermalla tai limen mehulla. Sotke mukaan sulanut suklaa ja kaada seos keksipohjan päälle. Laita kakku pakastimeen jähmettymään vähintään pariksi tunniksi. Ota hyvissä ajoin ennen tarjoilua sulamaan jääkaappiin tai jos on kiireempi niin vaikka huoneenlämpöön.





Pursotin koristeeksi kakkuun valkosuklaata ja Kristuksen kärsimysten kunniaksi vähän passionhedelmää, (koska sammakonkutua ei ollut vielä näin varhain keväällä saatavilla)





Kesämuistona sama kakku mansikoilla


lauantai 30. maaliskuuta 2013

Pääsiäisleivontaa II

Kunhan saa jonkun verukkeen leipoa jotain. Tein sitruunarahkapiirakan, rusinoilla. Olkoon tämä pääsiäispiirakka. Pohjaksi joku melko tavanomainen murutaikina spelttijauhoista, ei liian makea. Täytteeseen purkki rahkaa, kananmuna, rusinoita, vaniljaa ja raastettu sitruunan kuori. Makeutin sekoituksella intiaanisokeria, steviajauhetta ja luomusokeria.







Pussukka


Jännää, miten pienikin ulkoinen paine saa ihmisen liikkeelle. Olen suunnitellut itselleni vanhan, likaisen ja repaleisen tilalle uutta pikkumeikkipussia jo puolisen vuotta. Facebookin ompeluryhmässä surinoitiin taas perjantain myöhäisillassa, tällä kertaa teemana puuvilla. Noita pussukoita olen joskus aikoinaan, ennen saumurin saapumista taloon tehnyt lukuisia, joten ompelu sujuu rutiinilla ilman kaavoja tapani mukaan. Tällaisen toteutus on myös mahdollinen hyvinkin alle kahdessa tunnissa. Ompelukoneeni tekee niin paljon ylimääräisiä lankasuhruja ja hyppytikkejä, että reilu tunti tässä silti meni. Melkein joka sauma piti purkaa kertaalleen.






perjantai 29. maaliskuuta 2013

Pilkkumekkonen 

Sain Metsolasta pilkullista joustofroteeta korvauksena erään viallisen kankaan tilalle. Iltasurautuksena siitä syntyi mekko herkullisilla pinkeillä kanteilla. Taskun sisus on pehmeää velouria, joten pieni käsi on  sinne mukava pujottaa. Tyttö itse kommentoi kangasta sanalla ihhana!







torstai 28. maaliskuuta 2013

Sitruunamuffinssit

Käytän yleensä tätä samaa muffinssien perusohjetta, jos on tarkoitus tehdä sellainen semi-terveellinen kahvin seuralainen. Muuntelen sitä mausteiden ja makeuden osalta. Näissä sitruunaversioissa korvasin osan jauhoista pähkinärouheella, karpalot rusinoilla ja appelsiinin sitruunalla. Leivonnaisissa, joissa on raastettua kuorta, käytän pelkästään luomuhedelmiä. Hyvää Pääsiäistä!








sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Pikaompelu raidasta


Tarkoitus oli tehdä pikaompelu, mutta jos tekee kaiken yhdellä kädellä ja ompelukone ei putsauksesta huolimatta ole lopettanut temppuilua niin ei se mitenkään pikaisesti suju. Facebookin ompeluryhmämme perjantainen pikaompelu oli jopa pidennetty kahteen tuntiin ja teemana oli valkoinen raita. Miettimisaikaa oli monta päivää ja päässäni kehkeytyikin tuona aikana mukava suunnitelma shortsihaalarista 2-vuotiaalle -siitäkin huolimatta, että shortsikeleihin mennessä on varmasti meneillään ahkerin pottaharjoittelu. Kuin tätä tietoa uhmaten suunnittelin haalariin nepparilistan selkäpuolelle, jotta olisi sitten mahdollisimman kätevä sitä vaatetta pukea ja riisua. Pikaompeluakin huonommin minulle sopii uuden projektin aloittaminen klo 21 illalla, nälkäisenä ja juuri saunasta tulleena. Leikkaamiseen tarvitsen virkeät aivot! Ihme ettei kummempia mokia silti sattunut ja aikaakin vierähti kaiken kaikkiaan vain n kolmisen tuntia, josta noin puolet tein kuitenkin vasta aamulla ja hyvä niin, koska ennen niin helppo nepparien laitto on alkanut takkuamaan kaikin tavoin. Raitakangas on Majapuulta ja se on juuri sopivan ohutta hellevaatteeseen. Kaavana käytin Ottobren New Staria.



Näistä materiaaleista lähdin liikkeelle. Valkoinen resori jäi käyttämättä.

Nepparitaistelun lopputuloksena ylin pari  epäkohdistui, mutta en jaksanut reijitellä kangasta enempää

Tasku kesäaarteita varten. Vaalein turkoosi kangas on entisistä velourhousuista

Sovituskuvat puuttuu liian menoisan viikonlopun johdosta

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Fajitas


Tortilloihin on varmaan kaikilla omat suosikkitäytekombinaatiot. Meillä syödään tätä perheen yhteisenä herkkuruokana ja täytteet vaihtelevat, mutta suosimme näitä: kidneypavut, paprika-sipulihöyste, itsetehty salsa, guacamole, salaatti, ranskankerma, jalapenot ja aukinaisten tortillojen päälle lämmitysvaiheessa sulatettu juusto. Jos luomukanaa saisi kohtuuhinnalla fileinä, voisin käyttää sitä. Tämä kasvisversio sopii meille hyvin. Lapset pitävät etenkin avokadosta ja pavuista. Meksikolainen lisäisi vielä lautaselle riisiä ja paputahnaa, mutta jättäisi ranskankerman pois. Jos pakastimessa on biodynaamista jauhelihaa, paistan sitä papujen lisäksi/tilalle.

Marketin hyllyyn kaipaan vaihtoehtoja tortillavalikoimiin. Esimerkiksi speltistä tai peräti idätetystä viljasta leivottuja lättyjä ostaisin ilomielin, luomuna tietenkin.

Tomaattisalsa

3-4 tomaattia
pieni pala sipulia pieneksi hakattuna
kourakaupalla tuoretta korianterisilppua
loraus limemehua
chiliä tms
suolaa maun mukaan
ripaus sokeria tai muuta makeaa

Tomaatit kuutioidaan ja valutetaan hetki siivilässä. Ainekset sekoitetaan ja tulistetaan chilillä, mutta se ei ole välttämätöntä. Minä laitan hiukan Kaliforniasta tuomiani punapippurihiutaleita (red pepper), kun meillä ei lapset juuri salsaa syö muutenkaan.

Guacamole


2-3 avokadoa
pieni pala sipulia
1 limen hedelmäliha
puolikas tomaatti
2-3 rkl jogurttia tai ranskankermaa
suolaa

Meksikolainen varmaan muussaa ainekset haarukalla, minä tykkään sileästä ja käytänkin sauvasekoitinta. Haastavin osuus on kypsien ja sisäisestikin kauniiden avokadojen löytäminen. Molemmat ylläolevat kastikkeet sopivat loistavasti myös nachojen dippaukseen!










tiistai 19. maaliskuuta 2013

Appelsiini-karpalomuffinssit


Tämä ohje on Amerikantuliainen vuodelta 2004.  Siellä syötiin näitä aamiaiseksi. Minä teen näitä, kun haluan leipoa jotain aika terveellistä kahvipullaa melko nopeasti ja yllättäen. Tästä saa leipomisen ilon itselleen ja lapsille ilman herkkuövereitä.  Ja ihanan tuoksun! Ainekset löytyvät kotoa melkein aina, varsinkin jos olen supermarttaillut ja tullut pakastaneeksi luomuappelsiinin kuorta. Sokerin määrää voi muunnella käyttötarkoituksen mukaan. Käytän jauhoina yleensä täysjyväspelttiä tai sen ja jonkun muun sekoitusta. Tänään oli jopa aamupuuron jämät mukana. Riisijauho toimii oikein hyvin, jos tahtoo tehdä gluteenittomat muffinssit. Vehnää ei tässä tarvita.

10-12kpl muffinsseja

4dl jauhoja
1,5 tl soodaa
1/2tl suolaa
1tl kardemummaa

2,5dl jogurttia
1dl intiaanisokeria
2 luomukananmunaa
50g voita sulana (tai kookosöljyä)
1tl vaniljaa uutteena (tai 1/2tl jauheena)
1dl kuivattuja karpaloita
1 luomuappelsiinin raastettu kuori (ja mehukin vaikka)

Ainekset vain sekoitetaan. Ensin kuivat aineet keskenään ja muut aineet keskenään. Lopuksi ne yhdistetään juuri ja juuri sekaisin, ei vatkata yhtään. Paistetaan uunissa kauniiksi ja rapeakuorisiksi! N. 200 astetta ja 15-20minuuttia.







sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Ompele jotain puolessatoista tunnissa


Osallistuin hulluuspäissäni Facebookin ompeluryhmämme virtuaalitapahtumaan, jonka ideana oli ommella porukalla jotain samanaikaisesti puolessatoista tunnissa. Kaava ja kangas sai olla valmiiksi mietittynä. Sain määräajassa mekon lähes valmiiksi, mutta käytin toisen mokoman kiireessä tehtyjen virheiden korjailuun. Pääntiekanttauksen ja rypytyksen purin kokonaan ja hihat kavensin. Lisäsin vielä sopivasta ylijäämäpalasta taskun, koristenapin kanssa. Olipa hauska projekti, mutta kiire on huono ompelukaveri. Ommella voi joskus nopeastikin, mutta päätösten tekemiseen täytyy olla riittävästi aikaa ja kiireessä tulee sähellettyä kaikenlaista. Ihan kuin en muuten säheltäisi tarpeesi.








Kaava on singoallamekko vanhasta Ottobre-lehdestä, jota minulla ei edes ole. Oranssit hihat vain lisäsin jatkeeksi.

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Viimeinen body


Vauvani on jo melkein kaksivuotias, mutta on kärsinyt bodyvajeesta viime ajat. Isosisko oli tässä vaiheessa siirtynyt kertakäyttövaippoihin ja paitoihin, mutta pikkis kestoilee päiväsaikaan. Näin isoja bodeja ei siis ole siskolta periytynyt. Kestovaippa kaipaa bodya pitämään pakettia kasassa, joten päädyin tekemään vielä yhden bodyn, kun sattui olemaan söpöä teiniäiti eikäku nukenvaunu-kuosista trikoota. Olalla on nepparit. Body tarvitsi kaveriksi legginssit, joihin olikin sopivaa joustofroteeta jemmassa. Molemmat kaavat on vanhoista Ottobre-lehdistä kauan sitten piirretty ja vähän muokattu. Bodyn leikkasin kangasta säästellen, joten sitä jäi vielä sopivasti toiseenkin vaatteeseen. Housukaavassa on yksi etukappale ja kaksi takakappaletta. Tästä setistä tuli oikein sopiva.